De Rolwolk van 17 juli 2004 te Bennekom en elders

  Rolwolk nadert Bennekom vanuit het zuidwesten, opname met fish-eye lens (16 mm) Opname met 24 mm groothoeklens  
  De rolwolk trekt net over, er achter gelijk zware neerslag, groene wilde luchten en zware  windstoten, die takken afrukken en schade berokkenen, opname met 24 mm. groothoeklens De rolkwolk  vanachter gezien als die verder naar het oosten trekt, een kleine rand met opklaringen is nog net zichtbaar,  verder is het aardedonker... Het radarbeeld van 19 uur lokale tijd, ongeveer precies op het moment dat de rolwolk over Bennekom trekt, de ontladingen van het onweer zijn ook ingetekend. Een lange zware buienlijn over heel het land is duidelijk zichtbaar. Bron: KNMI Het satellietbeeld van ca 19 uur lokale tijd van de 17e juli. Het complex in het oosten bevat ook een stevige bui, de buienlijn met de rolwolk in het linkergedeelte is goed zichtbaar. Voor wie goed kijkt kan opmerken dat in de warrige bewolking  verscholen buientoppen (onweerscellen) zitten, zolas ook op de foto's van de rolkwolk zelf waar te nemen is (de rolwolk is feitelijk een grote dikke ronde uitzakking onderaan één zo'n cel).    

Klik op een kleine foto om deze te vergroten 

Bennekom en algemene beschrijving

Op 17 juli 2004 was het erg warm en onstabiel weer. In de middag ontstonden er al enkele lokale onweersbuien, door de warmte en onstabiliteit. Aan het eind van de middag naderde een actief koufront, net op het moment dat de opwarming aan de grond het sterkst was. Er ontstond een massieve aaneengesloten rij van buien. Deze buienlijn was bijzonder zwaar. Meest opmerkelijk was de enorme rolkwolk die voorafging aan deze onweersbuien. Op heel veel plaatsen in het land is een dergelijke imposante en griezelige wolk te zien geweest. Te Bennekom naderde deze rolwok rond de klok van 19 uur (lokale tijd). Er waren tijdens het overtrekken van de rolwolk zware windstoten, die in de directe nabijheid grote takken van bomen trokken. Ook de neerslag was zeer intens. Het onweer zelf was niet erg actief, maar dat werd dan ook voor een belangrijk deel overstemd door het lawaai van de zware neerslag en de wind. De opnames zijn wat korrelig doordat zij helaas enigszins onderbelicht zijn. De foto's zijn gemaakt met deels een fish-eye lens (16 mm), een supergroothoelkens waardoor in één keer de hele rolwolk gefotografeerd kon worden. Er treedt hierdoor wel enige vertekening op van het beeld. Enkele foto's zijn gemaakt met een wat minder sterke groothoeklens 24 mm. lens (zie ook het bijschrift van de foto's -als men met de muis-aanwijzer boven de kleine foto gaat-).

Beelden uit de rest van het land

Ook elders in het land werden de spectaculaire (rol)wolken gefotografeerd op die 17e juli 2004, hieronder een overzicht (tussen haakjes de fotograaf).

Hardenberg (Harry Otter) Deventer (Sanny Klinger) Ten Post (Aly vander Ploeg) Rijnsburg (Gert Eldering)
 
Rolwolk 17 juli 2004 te Leiden Rolwolk 17 juli 2004 te Winschoten 1 Rolwolk 17 juli 2004 te Winschoten 2 Rolwolk 17 juli 2004 te Winschoten 3 Rolwolk 17 juli 2004 te Winschoten 4
 Giesbeek (Jos Broere) Leiden ( Jacob van der Marel) Winschoten (Gerard Klooster)    

Klik op een kleine foto om deze te vergroten 

Radar en satellietbeelden

Op de radarbeelden en satellietbeelden van die dag is de buienlijn goed terug te zien. Op de onderstaande kaarten van het KNMI valt daarnaast goed te zien dat een gebied met zware windstoten (tot stormkracht) rondom de Gelderse Vallei / de Veluwe ligt, het gebied waar Bennekom deel van uitmaakt.

  Windstoten in Nederland van de 17e juli 2004. Bron: KNMI Maximumtemperaturen van de 17e juli 2004 in Nederland. Bron: KNMI Neerslag van de 17e juli 2004 in Nederland. Bron: KNMI        

Klik op een kleine figuur om deze te vergroten 

Naar Top van het document

Kijk voor meer beelden van onweer en hoe deze te fotograferen in het artikel over ONWEER op deze site.
 
© Foto's en tekst; Stefan Jak, tenzij anders vermeld

Laatste wijziging: woensdag, 1 augustus 2007