Zware hagel 22 juni 2008 te Velp

Zware Hagelbui Velp 22 juni 2008 rond 1400 uur Zware Hagelbui Velp 22 juni 2008 rond 1400 uur Zware Hagelbui Velp 22 juni 2008 rond 1400 uur Zware Hagelbui Velp 22 juni 2008 rond 1400 uur Zware Hagelbui Velp 22 juni 2008 rond 1400 uur Zware Hagelbui Velp 22 juni 2008 rond 1400 uur Zware Hagelbui Velp 22 juni 2008 rond 1400 uur Zware Hagelbui Velp 22 juni 2008 rond 1400 uur

Zware Hagelbui Velp 22 juni 2008 rond 1400 uur Zware Hagelbui Velp 22 juni 2008 rond 1400 uur Zware Hagelbui Velp 22 juni 2008 rond 1400 uur Zware Hagelbui Velp 22 juni 2008 rond 1400 uur Hagel 22 juni te Arnhem door Simon Jak Hagel 22 juni te Arnhem door Simon Jak Hagel 22 juni te Arnhem door Simon Jak Hagel 22 juni te Arnhem door Simon Jak

Klik op een kleine foto om deze te vergroten 

Al ruim een dag eerder waarschuwden de weerkundigen voor onweer met kans op hagel. De ochtend verliep warm, maar al snel kwam een buienlijn opzetten met enkele zeer actieve cellen. De Weerfotograaf was onderweg van Drempt naar Bennekom en kwam net buiten Rheden in de forse bui op de N348. Bij Velperbroek aangekomen (A12) stond er file. Reden om maar binnendoor te rijden, door Velp en dan de Schelmseweg naar Arnhem, bij de Daalhuizerweg te Velp reden we echter in een bladerslagveld.... Een enorme hagelbui was net enkele minuten geleden voorbij geraasd. Mensen stonden verdwaasd de schade te bekijken, een dichte mist ontstond boven de smeltende hagelstenen (het was net 15 graden, ervoor 28...). Snel gestopt om enkele hagelbollen te fotograferen. De twee hagelstenen op mijn hand zijn -nagemeten- 4 cm groot en waren al wat gesmolten, dus wellicht waren ze nog iets groter. De vier laatste foto's zijn gemaakt in Arnhem door de vader van De Weerfotograaf; deze kon de bui mooi zien naderen, de hagel ging schuil achter een wolkenkraag die naar beneden kwam door de afkoelende lucht. De wegtrekkende bui gaf een schitterend beeld, gek genoeg waren de buien aan de bovenkant nog nauwelijks ' verijst', ze toonden nog fraaie stapelwolk-contouren.

In heel de buurt was enorme schade. Duizenden automobilisten zullen met de auto naar de uit-deuker moeten en vele dakramen ed. gingen eraan. Om van de vele gewassen, fruitbomen en mooie tuinen nog maar niet te spreken.

Net buiten Velp was er niets te zien van hagelschade. Het spoor was breed, en kilometers lang, want ook uit Oosterbeek en Arnhem werd hagelschade gemeld. Na de bui trok de lucht snel open -en zag je de dikke stapelwolken weg trekken- en kwam pas vrij langzaam de koelere lucht het land binnen. In de middag was het nog lange tijd zo'n 26 graden.

Waar viel deze hagel? Als u op uw PC (met Windows en Internet Explorer) Google Earth heeft geïnstalleerd kunt u direct naar de locatie van deze foto ' vliegen' , door dit bestand te downloaden. Als u dan dat bestand opent zal Google Earth starten en deze plek getoond worden. Werkt u met de browser Safari (bijvoorbeeld op Apple-pc's) klik dan met de rechtermuisknop op het bestand en sla het ' te downloaden gekoppelde bestand' op als .kmz (dus NIET met de extra extensie .zip of .txt). Open dan het bestand. Google Earth start en vliegt naar de foto-locatie.

Hieronder foto's van dezelfde hagelbui, net buiten Arnhem, hemelsbreed circa 2 kilometer verwijderd van de locatie van de hierboven gemaakte foto's te Velp. Op zich ook opmerkelijk, want een hagelspoor is normaal vaak vrij smal (honderden meters) maar hier is zware hagel gevallen over een erg groot gebied. Klik naar de exacte locatie van de foto's hieronder.


Klik op een kleine foto om deze te vergroten 

Net ten noorden van Arnhem hadden enkele jongeren een kamp dat weekend en ook die werden overvallen door de mega-hagelbui. De foto's tonen fraai hoe ook daar een kille mist ontstond nadat de bui voorbij was en de vochtige zomer-lucht stevig was afgekoeld door de dikke hagel. Een boom woei om en omdat de grond nog droog was liep het water nauwelijks weg en zij stonden vervolgens letterlijk in het ijskoude water tussen de “ijsklontjes”. De auto van een van hen had een dak vol kleine deukjes. Al met al duurde deze bui circa een kwartier.

Bekijk ook de radarbeelden (bron: KNMI, http://www.buienradar.nl) van deze hagelbui en zie hoe de bui groeit. Merk op dat de twee cellen die over de Veluwe trokken uiteengaan, een links en een rechts, en een uur later al meer dan 100 km van elkaar liggen!



Lees meer over het fotograferen van onweer in de rubriek Fototips.

© Foto's en tekst: Stefan Jak en Arnout Palstra

Laatste wijziging: Maandag 31 maart 2014