Klimaatverandering? Smeltende gletsjer in Canada


Gletsjer van het Columbia Icefield in de Rockys te Canada 1 Gletsjer van het Columbia Icefield in de Rockys te Canada Gletsjer van het Columbia Icefield in de Rockys te Canada 1 Gletsjer van het Columbia Icefield in de Rockys te Canada 1 Gletsjer van het Columbia Icefield in de Rockys te Canada 1




Krassen in de stenen als getuige van de gletsjer van het Columbia Icefield in de Rockys te Canada 1 Krassen in de stenen al sgetuige van de gletsjer van het Columbia Icefield in de Rockys te Canada 1 Gletsjer van het Columbia Icefield in de Rockys te Canada 1 Gletsjer van het Columbia Icefield in de Rockys te Canada 1 Gletsjer van het Columbia Icefield in de Rockys te Canada 1

De afgelopen jaren is warm weer eerder uitzondering dan regel. Niet alleen in Nederland maar in vrijwel heel de wereld lopen de temperaturen op. Dat wordt het snelst zichtbaar in gebieden waar ijs ligt (of hoort te liggen); in de poolgebieden, maar ook in de bergen. De sneeuwgrens komt hoger te liggen en gletsjers smelten steeds sneller en worden als het ware van onderaf steeds kleiner. Sommige zijn nog wel steeds erg imposant, zoals hier de gletsjer van het Columbia Icefield in de Canadese Rocky Mountains tussen Jasper en Banff. Maar ook deze wordt kleiner. Stille getuigen zijn de diepe krassen op de vlakke stenen; hier schuurde ooit de gletsjer met al zijn puin over de rotsen. Nu kan je er gewoon over heen lopen en is het eindpuntje van de gletsjer al honderden meters opgeschoven richting de bergtop.

De foto's zijn gemaakt met een Nikon FM camera en een Nikon 24 mm f 2.0 lens. Ideaal voor deze locatie, maar door het heel felle licht kon alleen gefotografeerd worden met een heel klein diafragma, waardoor op sommige beelden zichtbaar vignettering optreedt (donkere hoekjes). Dat valt in deze gevallen nauwelijks te voorkomen met een sterke groothoeklens, een grijsfilter om het felle licht te dimmen kan nog wel enig uitkomst bieden. Maar een en ander is ook sterk afhankelijk van de lens. De hier gebruikte lens is echt een top-lens, maar zelfs dan kan het dus voorkomen.

Voor de fotograaf blijft ijs natuurlijk altijd een uitdaging, de kou stelt bijzondere eisen aan de apparatuur -batterijen willen er nog wel eens mee ophouden en het felle licht hoog in de bergen verdient dus ook extra aandacht. Lees nog enkele tips over het fotograferen van ijs en fotograferen in de bergen.

Voor meer foto's terug naar het Archief
 
© Foto's en tekst: Stefan Jak

laatste wijziging zaterdag 23 november 2013